HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. | 1118 Budapest, Villányi út 97. | Telefon: +36 1 365 1660 | E-mail: info@hyd.hu

Gyakori kérdések

Mi a deutérium?

A deutérium, más néven nehézhidrogén, a legegyszerűbb kémiai elem, a hidrogén természetben előforduló változata. A hidrogén egy pozitív töltésű protonból és egy negatív töltésű elektronból áll, míg a deutérium atommagjában a proton mellett egy azonos tömegű, de semleges töltésű neutron is található. A jelentős – kétszeres – tömegeltérés miatt a hidrogén és a deutérium fizikai és kémiai viselkedésében jelentős eltérések mutatkoznak.

Hogyan változik bolygónkon a csapadék deutériumtartalma?

A Föld több száz pontján regisztrálva a csapadék deutériumtartalmának alakulását, általánosságban megállapítható, hogy a csapadék deutériumtartalma az Egyenlítőtől az Északi-, illetve Déli-sark felé, az óceánoktól a szárazföld belseje felé haladva, valamint a tengerszint feletti magasság növekedésével arányosan csökken. Éghajlati övünkön a felszíni vizek deutériumtartalma minimális ingadozással 140-145 ppm.

Mennyi deutériumot tartalmaz az emberi szervezet?

Az élő szervezetek deutériumtartalmát elsődlegesen az óceánok vizének, illetve a légköri mozgások következtében az óceánokból elpárolgó, majd eső és hó formájában a szárazföldre lehulló csapadéknak a deutériumtartalma határozza meg. Az emberi test legnagyobbrészt vízből áll, aránya az életkor előrehaladtával csökken. Figyelembe véve, hogy testünknek körülbelül 60%-a víz, és hogy a vízen kívül egyéb szerves vegyületek is tartalmaznak deutériumot, az emberi szervezet deutériumkoncentrációja 12-14 mmol/liter, ez többszörösen meghaladja más, élettanilag fontos elem – mint például a kalcium, kálium, magnézium – normálértékét.

Mi jellemzi a csökkentett deutériumtartalmú vizeket, hogyan határozható meg a deutériumtartalom?

A csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek összetétele a deutérium mennyiségére nézve jelentősen eltér a természetben megtalálható vizekétől. A víz deutériumtartalmának meghatározásakor a „ppm” (parts per million) egység használatos, mely azt mutatja meg, hogy egymillió hidrogénatomból (H) hány tekinthető deutériumnak (D), illetve egymillió vízmolekula (H2O) közül hány a nehézvíz-molekula (D2O). A deutériumtartalmat tömegspektrometriás és lézeres méréstechnikával lehet ellenőrizni.

Milyen eljárással csökkenthető a víz deutériumtartalma?

A csökkentett deutériumtartalmú víz előállítása energiaigényes technológiával, leggyakrabban frakcionált desztillációval történik. Az elválasztástechnika a normál (H2O) és a nehézvíz (D2O) eltérő fizikai-kémiai tulajdonságain alapul. A csökkentett deutériumtartalmú víz előállításakor azt használjuk ki, hogy a mindössze 1,5 °C forráspontkülönbség következtében a gőzfázisban csökken a magasabb forráspontú nehézvíz koncentrációja. Többször megismételve az elpárologtatást és a vízgőz kondenzálását, a víz deutériumtartalma tetszőleges mértékben csökkenthető. Az ipari méretű gyártás során a folyamat 10–30 méter magas desztillálótornyokban játszódik le; mire a vízgőz a torony tetejére ér, 30–100-szor párolog el és kondenzálódik, ultratiszta, tetszőlegesen alacsony deutériumtartalmú vizet eredményezve.

Csökkenthető-e a víz deutériumtartalma házilagos módszerrel?

A házi desztillálókészülékekkel végzett eljárással egy lépésben legfeljebb 1 ppm-es deutériumszint-csökkenést lehet elérni, ami lényegesen nem változtatja meg a víz deutériumkoncentrációját. Kétszeri desztillálással is csak kb. 2-3 ppm-es csökkentés lehetséges. A víz deutériumtartalmát érdemben frakcionált desztillációs eljárással, ipari méretben lehet csökkenteni. A Preventa termékek 15-84%-kal kevesebb deutériumot tartalmaznak, mint természetes vizeink, míg az egyszeri desztillálás mindössze 1-1,5%-kal változtathatja meg a víz deutériumkoncentrációját.

Mi a Preventa?

A Preventa a világ első csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékcsaládja, mely a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. nemzetközi szabadalmai alapján került kifejlesztésre. A Preventa ivóvizet a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezet-egészségügyi Intézetének szakvéleménye, valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal állásfoglalása alapján a Budapest Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás engedélyezte 1999-ben. A Preventa az alacsony deutériumtartalmú víz komponens mellett, hozzáadott vízként, kiváló minőségű, természetes ásványvizet tartalmaz. Preventa márkanéven van forgalomban a HYD Kft. csökkentett deutériumtartalmú étrend-kiegészítő terméke, a Preventa laskagomba kapszula is, az egyetlen 100%-ban természetes laskagomba termék, mely csökkentett, 85 ppm deutériumtartalmú vízzel történt termesztésből származik. A Preventa termékek fogyasztásával hatékonyan csökkenthető, és alacsonyabb szinten tartható a szervezet deutériumtartalma.

Hol vásárolhatók meg a Preventa ivóvizek?

A Preventa termékek megvásárolhatók budapesti mintaboltunkban, országszerte a gyógyszertárakban és gyógynövény-szaküzletekben, vagy megrendelhetőek online, házhozszállítással.

Mit jelölnek a Preventa termékeken feltüntetett számok?

A Preventa termékek címkéjén megjelenő számok az adott ivóvíz deutériumtartalmát jelzik ppm egységben megadva, ennek megfelelően pl. a Preventa 125 125 ppm, a Preventa 105 105 ppm, a Preventa 85 pedig 85 ppm deutériumot tartalmaz. A legalacsonyabb deutériumtartalmú Preventa termék a Preventa 25, deutériumtartalma 25 ppm.

Miért magasabb a Preventa ivóvizek ára az egyéb palackozott vizekhez képest?

A Preventa csökkentett deutériumtartalmú készítmények ára a gyártási technológia jelentős energiaigénye miatt magas. A tudomány jelen állása szerint nem áll rendelkezésre olyan eljárás, amellyel költséghatékonyabban lehetne csökkenteni a víz deutériumtartalmát.

Mi a különbség a forgalomban lévő csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek között?

Forgalomban lehetnek olyan csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékek, melyek minősége nem garantált, deutériumtartalmuk eltérhet a palackon szereplő értéktől.

A Preventa ivóvizek deutériumtartalmát validált mérési folyamattal, lézeres víz izotóp analizátor mérőeszközzel mérik, melynek mérési pontossága 1 ppm. A Preventa ivóvizek mikrobiológiai tisztaságát akkreditált gyógyszeripari laboratóriumban ellenőrzik. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei, a minőségi bizonylatok minden gyártási tételre vonatkozóan visszakereshetőek, kérésre megtekinthetőek a HYD Kft. központjában.

Milyen mennyiségben fogyaszthatóak a Preventa csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek?

A napi folyadékbevitel – normál testtömegű felnőtt esetében napi másfél-két liter – teljes egészében fedezhető a csökkentett deutériumtartalmú ivóvízzel. Fogyasztható önmagában vagy ízesítve, készíthető belőle tea, kávé is, főzés céljára is felhasználható. Fontos szempont, hogy a csökkentett deutériumtartalmú víz mellett csak korlátozott mennyiségben vigyünk be egyéb, normál deutériumtartalmú folyadékot, pl. csapvizet, tejet, gyümölcslevet, alkoholt, üdítőt, palackozott ásványvizet, stb.

Forralható-e a Preventa?

Igen, a csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz forralható, készíthető belőle tea, kávé, és főzés céljára is használható. A forralás nem befolyásolja érdemben a deutériumtartalmat, amennyiben zárt térben, fedő alatt vagy vízforraló készülékben történik.

Tárolható-e nyitott edényben a Preventa?

Lehetőleg ne tároljuk a Preventa csökkentett deutériumtartalmú termékeket hosszabb ideig nyitott edényben, mert a levegővel érintkezve változhat összetételük. A kitöltött mennyiséget javasolt néhány órán belül elfogyasztani.

A Preventa ivóvizek szénsavtartalmáról:

A Preventa ivóvizek szénsavas és szénsavmentes változatban egyaránt elérhetőek. Fontos tudni, hogy a szénsavas és a szénsavmentes vizek nagyságrendileg ugyanannyi ásványi anyagot tartalmaznak, szervezetünk sav-bázis egyensúlya szempontjából tehát a két típus között nincs lényegi különbség. Ha egyéb okból nem ellenjavallt, a szénsavas ivóvizek is nyugodtan fogyaszthatóak!

Kapcsolat

HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.
E-mail: info@hyd.hu
Telefon: +36 1 365 1660
               +36 1 381 0765
Cím: 1118 Budapest, Villányi út 97.
Cégj. szám: 01-09-260-799
Adószám: 10805459-2-43

Copyright © 2024 Hyd Kft. Minden jog fenntartva.