HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. | 1118 Budapest, Villányi út 97. | Telefon: +36 1 365 1660; +36 1 381 0765 | E-mail: info@hyd.hu
      
Kosár: 0 tétel tétel van a kosárban Összesen: +Szállítási költség:

Gyakori kérdések

Mi a deutérium?

A deutérium, más néven nehézhidrogén, a hidrogén természetben előforduló változata. Míg a hidrogén atommagja egy protont tartalmaz, addig a deutérium atommagjában a proton mellett egy neutron is található. A jelentős – kétszeres – tömegeltérés miatt a hidrogén és a deutérium fizikai és kémiai viselkedésében jelentős eltérések mutatkoznak.
 
Hogyan változik bolygónkon a csapadék deutériumtartalma, mennyi deutériumot tartalmaz az emberi szervezet?

Az élő szervezetek deutériumtartalmát elsődlegesen az óceánok vizének, illetve a lehulló csapadéknak a deutériumtartalma határozza meg. A csapadék deutériumtartalma az Egyenlítőtől az Északi-, illetve Déli-sark felé, az óceánoktól a szárazföld belseje felé haladva, valamint a tengerszint feletti magassággal arányosan csökken. Éghajlati övünkön a felszíni vizek deutériumtartalma minimális ingadozással 140-145 ppm. Az emberi test legnagyobbrészt vízből áll, aránya az életkor előrehaladtával csökken. Figyelembe véve, hogy testünknek körülbelül 60%-a víz, és hogy a vízen kívül egyéb szerves vegyületek is tartalmaznak deutériumot, az emberi szervezet deutériumkoncentrációja többszörösen meghaladja más, élettanilag fontos elem – mint például a kalcium, kálium, magnézium – normálértékét.

Mi jellemzi a csökkentett deutériumtartalmú vizeket, hogyan határozható meg a deutériumtartalom?

A csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek a természetes értéknél lényegesen kevesebb deutériumot tartalmaznak, a csökkentés mértéke meghaladja a deutériumkoncentráció természetes ingadozásának mértékét. A víz deutériumtartalmának meghatározásakor a „ppm” egység használatos (parts per million), mely azt mutatja meg, hogy egymillió hidrogénatomból (H) hány tekinthető deutériumnak (D), illetve egymillió vízmolekula (H2O) közül hány a nehézvíz-molekula (D2O). A deutériumtartalmat tömegspektrometriás és lézeres méréstechnikával lehet ellenőrizni.

Milyen eljárással csökkenthető a víz deutériumtartalma?

A csökkentett deutériumtartalmú víz előállítása energiaigényes technológiával történik, a normál (H2O) és a nehézvíz (D2O) eltérő fizikai-kémiai tulajdonságain alapul. A csökkentett deutériumtartalmú víz előállításakor azt használjuk ki, hogy a mindössze 1,5 oC forráspontkülönbség következtében a gőzfázisban csökken a magasabb forráspontú nehézvíz koncentrációja. Többször megismételve az elpárologtatást, amely desztillációs tornyokon történik, a víz deutériumtartalma tetszőleges mértékben csökkenthető.

Csökkenthető-e a víz deutériumtartalma házilagos módszerrel?

A házi desztillálókészülékekkel végzett eljárással egy lépésben legfeljebb 1 ppm-es deutériumszint-csökkenést lehet elérni – ami lényegesen nem változtatja meg a víz detériumkoncentrációját –, kétszeri desztillálással is csak kb. 2-3 ppm-es csökkentés lehetséges. A víz deutériumtartalmát érdemben frakcionált desztillációs eljárással, ipari méretben lehet csökkenteni. A Preventa® termékek 15-84%-kal kevesebb deutériumot tartalmaznak, mint természetes vizeink, míg az egyszeri desztillálás mindössze 1-1,5%-kal változtathatja meg a víz deutériumkoncentrációját.
 
Mi a Preventa®?

A Preventa® a világ első csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékcsaládja, mely a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. nemzetközi szabadalmai alapján került kifejlesztésre. A Preventa® ivóvizet a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezet-egészségügyi Intézetének szakvéleménye, valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal állásfoglalása alapján a Budapest Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás engedélyezte 1999-ben. A Preventa® hozzáadott vízként kiváló minőségű, természetes ásványvizet tartalmaz, 20 éve piacvezető a csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek között.
 
Hol vásárolhatók meg a Preventa® ivóvizek?
 
A Preventa® termékek megvásárolhatók budapesti mintaboltunkban, országszerte a gyógyszertárakban és gyógynövény-szaküzletekben, vagy megrendelhetőek online, házhozszállítással.
 
Mit jelölnek a Preventa® termékeken feltüntetett számok?
 
A Preventa® termékek nevében szereplő szám az adott csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz deutériumtartalmát jelzi ppm értékben megadva. Ennek megfelelően a Preventa® 125 termékben például 125, a Preventa® 105-ben 105, a Preventa® 85-ben 85 ppm a deutériumkoncentráció, az éghajlati övünkön a felszíni vizekre – így a normál csapvízre is – jellemző 140-145 ppm értékhez képest. A legalacsonyabb deutériumtartalmú Preventa® termék a Preventa® 25.
 
Miért magasabb a Preventa® ivóvizek ára az egyéb palackozott vizekhez képest?

A Preventa® csökkentett deutériumtartalmú készítmények ára a technológia magas energiaigénye miatt magas, a vízből egy költséges eljárással lehet csak kivonni a deutériumot. A tudomány jelen állása szerint nem áll más eljárás rendelkezésre, amivel költséghatékonyabban tudnánk csökkenteni a víz deutériumtartalmát.
 
Mi a különbség a forgalomban lévő csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek között?

Jelenleg is forgalomban vannak olyan csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékek, melyek minősége nem garantált, deutériumtartalmuk eltér a palackon szereplő értéktől. Ezek a termékek megtévesztik a fogyasztókat, deutériumtartalmuk nincs hitelesítve.

A Preventa® termékek szigorú minőségellenőrzési folyamaton mennek keresztül, deutériumtartalmukat a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földtani és Geokémiai Intézete, és a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. saját laboratóriuma ellenőrzi, hitelesíti, validált lézeres víz izotóp analizátor mérőeszközzel. A minőségi bizonylatok megtekinthetőek a HYD Kft. központjában.

Milyen mennyiségben fogyaszthatóak a Preventa® csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek?

A napi folyadékbevitel – normál testtömegű felnőtt esetében napi másfél-két liter – teljes egészében fedezhető a csökkentett deutériumtartalmú ivóvízzel. Fogyasztható önmagában vagy ízesítve, készíthető belőle tea, kávé is, főzés céljára is felhasználható. Fontos szempont, hogy a csökkentett deutériumtartalmú víz mellett csak korlátozott mennyiségben vigyünk be egyéb, normál deutériumtartalmú folyadékot, pl. csapvizet, tejet, gyümölcslevet, alkoholt, üdítőt, ásványvizet, stb.

Forralható-e a Preventa®?
 
Forralható, készíthető belőle tea, kávé, főzés céljára is használható. A forralás zárt térben – fedő alatt – vagy vízforraló készülékben történhet!

Tárolható-e nyitott edényben a Preventa®?
 
Lehetőleg ne tároljuk a Preventa® csökkentett deutériumtartalmú termékeket hosszabb ideig nyitott edényben, mert a levegővel érintkezve változhat összetételük. A kitöltött mennyiséget javasolt néhány órán belül elfogyasztani.

A Preventa® ivóvizek szénsavtartalmáról:

A Preventa® ivóvizek szénsavas és szénsavmentes változatban egyaránt elérhetőek. Fontos tudnunk, hogy a szénsavas és a szénsavmentes vizek nagyságrendileg ugyanannyi ásványi anyagot tartalmaznak, szervezetünk sav-bázis egyensúlya szempontjából tehát a két típus között nincs lényegi különbség.
 
 
 
Hagyjon üzenetet!